Het WOW - Effect

[Johannes]

Het geeft een goed gevoel wanneer een half jaar na afronding van een project resultaten steeds tastbaarder worden.  Zo was ik afgelopen zaterdag bij de open dag van de WOW, Waardevol Ondernemen Waldeck. Een project waar we vanuit Studio The Open Road duurzaam invulling hebben gegeven aan de wijkaanpak. 

 

 

 

Aan de rand van de wijk staat het Loosduinse hof, een oud bejaardenhuis. Het pand was van Staedion, de woningbouwcoöperatie en werd gebruikt door Florence, de zorgverlener. Dit pand krijgt een andere functie. Vanaf de eerste verdieping komt daar ‘wonen met een plus’ als nieuwe bestemming. Op de begane grond, de plint, waren er ideeën voor een wijkfunctie. Alleen hoe geef je daar duurzaam invulling aan?

 

We hebben dat als volgt aangepakt. In een ongeveer een jaar tijd hebben we samen met gemeente, woningbouw en andere partners in de wijk ruimte gecreëerd voor ondernemerschap. We hebben drie sociale ondernemers gevonden die op de Plint activiteiten voor de wijk willen ontplooien: 

Zij zijn gestart met invulling geven aan de ruimtes op de begane grond van het pand. Daarmee is de basis gelegd. Op dat moment zijn we onze ondersteuning gaan afbouwen. En dat bleek goed te kunnen want de WOW begon aan te slaan en wekte de belangstelling van andere initiatieven. Uitbreiding werd verwelkomd en de ondernemers zijn met kandidaten die de ruimte ook willen gebruiken gaan kijken welke waarde ze aan de buurt kunnen toevoegen. Want dat is het belangrijkste criterium. 

 

Op de open dag was iedereen welkom op het Loosduinse Hof om kennis te maken met de (sociale) ondernemingen die (tijdelijk) gevestigd zijn in het pand. Ze lieten zien wat ze doen en hoe ze werken. Maar vooral wat hun activiteiten zijn in en voor de wijk én voor en door buurtbewoners. Het was inspirerend om te zien dat het project groter is geworden en verder is gegroeid nadat onze bijdrage een half jaar geleden is gestopt: 

  • De oorspronkelijke groep betrokkenen is groter geworden

  • Buurtbewoners waren betrokken én positief 

  • Er is reuring in de wijk gecreëerd

Met vertrouwen kunnen we nu zeggen dat er voor de lange termijn duurzaam doorgebouwd en geïnvesteerd kan blijven worden in de wijk en de bewoners.

Please reload

Recente berichten

May 18, 2018

April 17, 2018

April 13, 2018

April 9, 2018

Please reload

Zoeken op tags
Please reload