Werkboek Design Thinking

In heel veel omgevingen worden diensten aangeboden die niet (goed) aansluiten op je wensen en behoeften. De arts waar je niet terecht kunt op een moment dat het jou uitkomt, het restaurant waar je niet vriendelijk wordt geholpen of de telefoonmaatschappij waar je niet voorbij de computer komt bij de klantenservice. Alleen hoe kun je je dienstverlening wel goed laten aansluiten op de wensen en behoeften van jouw klant?

 

Design Thinking is hiervoor uitermate geschikt, alleen wat is Design Thinking? Design Thinking is zoals het woord al zegt, denken als een ontwerper. Alleen hoe denkt een ontwerper? En welke elementen uit het ontwerp proces kun je ook toepassen in een bredere context?

 

In dit werkboek bespreken we vijf beginselen die een ontwerper gebruikt in het vormgeven van zijn product of dienst. Vijf beginselen, die je kunt toepassen in het ontwerpen van jouw product of dienst zodat ze goed aansluiten op de wensen en behoeften van je klant.

 

 

Please reload

Recente berichten

May 18, 2018

April 17, 2018

April 13, 2018

April 9, 2018

Please reload

Zoeken op tags
Please reload