Persona

 

 

Een persona is een visuele representatie van je klant. Je gebruikt het om verschillende klanttypes te kunnen onderscheiden. Via klantonderzoek (zoals interviews) wordt data over je klant(groepen) verzameld. Het doel is om verder te reiken dan een segment beschrijving. Je wilt je persona zo beschrijven dat er een karakter naar voren komt, met alle nukken die daar bij horen. Gebruik alle data die je hebt over je klanten in de organisatie, maar kom ook weg vanachter je bureau en ga met mensen in gesprek!

 

 

Je kunt ook eerst een persona maken en de aannames toetsen met klantonderzoek. Met de nieuwe input kun je de persona aanpassen. Een persona is een hulpmiddel om je gedachten en ideeën bij te toetsen. En te ontdekken hoe dat type omgaat met je dienstverlening. Hoe zou deze persoon met deze situatie omgaan? Lopen de achtergronden in je klantgroep ver uiteen, maak dan meerdere persona waar die verschillen duidelijk naar voren komen. Beschrijf in een persona de sociale status, de ervaring, de achtergrond, waarden en overtuigingen van je klant groep. Én vergeet niet, het is een visuele representatie. Beelden zeggen meer dan duizend woorden! Teken veel en het mooie is: je hoeft geen kunstenaar te zijn om een persona te maken.

De twee belangrijkste categorieën om over na te denken bij een persona zijn:

 

Situatie

›› Werk ›› Inkomen ›› Woonsituatie ›› Mobiliteit ›› Sociale klasse ›› Familiekring ›› Gezinssituatie ›› Bezit ›› Opleidingen ›› Hobbies ›› Vrienden ›› Mediagebruik ›› Huisdieren ›› Etc.

 

 

Overtuigingen en waarden

›› Gevoelsleven ›› Politieke voorkeur ›› Gemoed ›› Etc.

Please reload

Recente berichten

May 18, 2018

April 17, 2018

April 13, 2018

April 9, 2018

Please reload

Zoeken op tags
Please reload